Overzichtspagina

Gezondheidsraad waarschuwt tegen gevolgen van veel stilzitten

22 augustus 2017

‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter.’ Dat is de korte samenvatting van de nieuwe Beweegrichtlijnen die de Gezondheidsraad heeft gepubliceerd op 22 augustus 2017. Vrij vertaald naar de werkomgeving: voorkom teveel zittend werk.

Het gevaar van veel stilzitten
Voor het eerst waarschuwt de raad, die de regering adviseert, ook tegen de gevolgen van veel stilzitten.
Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mensen die veel stilzitten en weinig bewegen een groter risico lopen op hart- en vaatziekten en vroeger sterven.

Voorkom teveel zittend werk
Hoewel in de richtlijnen niet specifiek de werkomgeving wordt genoemd is het al langer bekend dat in kantoren het voorkomen van teveel zittend werk en het verleiden van medewerkers om meer van de werkplek af te komen een belangrijk aandachtspunt  is.

“Voor het eerst waarschuwt de raad ook tegen de gevolgen van veel stilzitten”

Nieuw: doe ook spier- en botversterkende activiteiten
Ook nieuw is de aanbeveling voor volwassenen en ouderen om minimaal twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Ouderen doen er volgens de Gezondheidsraad ook goed aan om balansoefeningen te doen.

Minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen
In het algemeen is het advies om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Dat wil bijvoorbeeld zeggen: fietsen of wandelen. Wie al aan de richtlijn voldoet, kan door nog meer te bewegen verdere gezondheidswinst behalen, benadrukt de raad.

Maar vooralsnog bewegen de meeste Nederlanders te weinig: slechts 44 procent van de volwassenen haalt de norm volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen luidt als volgt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig. intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

 

Bron: Facto.nl

Gezondheidsraad waarschuwt tegen gevolgen van veel stilzitten
Overzichtspagina